Inside Out

De Verrijzeniskerk in de Palokewijk, gelegen op de grens tussen Dilbeek en St.-Jans-Molenbeek, ligt langs de enige toegangsweg tot de Palokewijk. Er zijn tal van passanten: bewoners die hun kinderen naar één van de drie omliggende scholen brengen, mensen die iemand bezoeken in het rusthuis tegenover de kerk of mensen die onderweg zijn naar de Ninoofsesteenweg, waar de bus genomen wordt voor boodschappen of het werk in Brussel. Er is genoeg begankenis. In de voortuin worden installaties gebouwd om kerkelijke feesten of evangelische kerngedachten te visualiseren en bespreekbaar te maken.

Twee gemeenschappen, één in geloof

In de Verrijzenisparochie is er een Nederlandstalige en een Franstalige gemeenschap. De samenwerking bij het uitwerken van de installatie versterkt de band. Aan passanten wordt via de installaties de kans gegeven om even stil te staan bij de inhoud van een kerkelijk feest of een evangelietekst. Ze krijgen ook de kans om zich te uiten, zodat er een dialoog tot stand kan komen.

Zichtbaar worden in deze tijd.

Het was een tijdelijke voorganger die opmerkte dat de kerk vrij anoniem weggestoken zit achter een voortuin Op bezoek in Boulongne-sur-Mer (F) inspireerden installaties in de oude binnenstad, waarvan er enkele naar evangelische teferelen verwezen, de initiatiefnemers om ook op het voorplein van de Verrijzeniskerk hetzelfde te doen en zo de kerk meteen meer zichtbaar te maken. Een eigentijdse vorm van uiting geven aan het Verrijzenisgeloof, door parochianen van de Verrijzenisparochie.

Open meditatieruimte naast een gesloten kerk

Een paar diefstallen zetten het kerkfabriek van de Verrijzenisparochie aan om de kerk op weekdagen te sluiten. Ook de geloofsgemeenschap lijkt moeilijk toegankelijk voor nieuwkomers. Met in het achterhoofd en in het hart de droom om een open medtitatieruimte te bouwen (weliswaar niet met de fondsen van Space for Grace), willen de geloofsgemeenschap met tijdelijke installaties op het voorplein de nieuwsgierigheid van passanten opwekken voor de geloofsbeleving van de Verrijzenisparochie.

Eerste stappen gaven een oed gevoel

Met Allerheiligen werd een eerste installatie geplaatst. Tientallen mensen bezochten dagelijks de plek. Tijdens het elkaar kruisen van de twee geloofsgemeenschappen (Nederlandstalig en Franstalig) tussen de twee Eucharistievieringen door, werd informeel het voorbereidend overleg gepleegd. Een meer systematisch overleg zal zich opdringen, nu Inside Out ondersteuning kreeg van Space for Grace.

Oproep aan vrijwilligers

Voor de aanleg van de voortuin, vanuit de droom die dit project in gang zette, zijn er nog een aantal grondwerken nodig. Zijn er vrijwilligers die schop en/of kruiwagen van stal willen halen en aarde aan de dijk willen brengen voor een GRONDige en geGRONDe aanpak? Een terras van 8mx8m en een paar zitbanken vormen het centrale deel van de "stoute droom".